Den stora San Francisco-guiden del 3 -Att göra

Vi har kommit till vad som kan vara den sista delen av min stora San Francisco-guide. Innan har jag ju avhandlat restauranger och barer och det är ju himla härligt, men nu är det dags att bli lite mer aktiva. I den här delen ligger fokus därför på aktiviteter och saker att göra! Nog för att en semester som går ut på att äta och dricka är rätt fett (och ganska precis hur mina egna resor brukar se ut om jag ska vara ärlig) men några förslag som inte går ut på att stoppa något i munnen kan ju vara kul.

Tre värda turistattraktioner

Alcatraz
Det här ökända fängelset är en av SFs största turistattraktioner och faktiskt extremt värt dina pengar. I alla fall om du gillar spännande historia, fina utsikter eller bara vill piffa till din Instagramfeed. Deras audiotour är verkligen över förväntan och oftast har de dessutom en eller flera utställningar på gång (i den gamla fabriksbyggnaden längst bort på ön). Missa inte att läsa om ursprungsbefolkningsbelägringen under 60-talet, väldigt intressant.

Golden Gate Bridge
Den här bron har ingen missat, och det borde du inte heller. Även om den syns på avstånd från ganska stora delar av stan är det värt att ta sig ända bort för en närmre titt. Att stå i uppe på bron med hela bukten och SF skyline på ena sidan och Stilla Havet på andra är rätt mäktigt. Du tar dig dit antingen till fots, via cykel eller med buss 101, 70 eller 10.

Twin Peaks 
Ännu en gång handlar det om utsikter, som så ofta i den här staden. Men den här mina vänner, den är något i hästväg. Längst upp på Twin Peaks (som inte har något att göra med serien, tyvärr) ser du nästan 360 grader runt hela Bay Area: Marin i norr, Stilla Havet i väster och Oakland i öster. Definitivt värt ett besök!

Tre hikes eller promenader

Land’s End Trail, Outer Richmond
Det här är ett av mina absoluta favoritställen i stan. Själva trailen i sig är inte så lång, men om du fortsätter förbi Cliffhouse (missa dock för allt i världen inte att svänga in på den lilla giftshopen vid parkeringen) och går ner på Ocean Beach mot Judah St får du ihop några kilometer till. Ooohiga och aahiga utsikter utlovas.

Angel Island
Angel Island kallas Ellis Island of the West på grund av alla immigranter som landade här när de först anlände till USA. Som om inte det vore nog har ön även används som missilbas under Kalla kriget och allmän försvarsanläggning i minst tre olika omgångar. Gå den ungefär åtta kilometer långa trailen runt för att inte missa varesig utsiktsmöjligheter eller historiska platser. Till denna ö mitt i bukten tar du dig med båt från pier 41.

Matt Davis vid Steep Ravine, Stinson Beach/West Marin
Den här är nog den mest hajkiga trailen på listan, ingen liten promenad utan en riktig vandring (även om den inte är så fasligt lång). Den startar och avslutas i Stinson Beach, dit du kan ta bilen eller åka buss, och innehåller såväl havsvyer som redwoodträd och vattenfall. Missa inte att äta välförtjänt middag på Sand Dollar i Stinson efteråt. Ps. Gå den motsatt mot det som står i länken för en härligare känsla ds.

Tre museum

De Young
Konstmuseumet De Young ligger i Golden Gate Park och brukar generellt ha bra utställningar. Missa inte att åka upp i gåvoshoppen som även dubblar som utsiktstorn med vyer över havet, bron och stora delar av staden. Och om du åker buss dit, visa biljetten så dras det av på inträdespriset.

SFMOMA
SFMOMA har varit stängt för renovering sedan 2013 och öppnande alldeles nyligen sina sju våningar igen. Och jisses, även fast förväntningarna var höga var det svårt att bli besviken. Som sagt, sju våningar modern och nutida konst i någorlunda kronologisk ordning med mängder av namn stora nog att göra dig starstruck för all framtid. Vad sägs om Picasso, Matisse, Kahlo, Rivera, O’Keeffe…

Oakland Museum of California
Om du, som jag, är intresserad av historia och gärna vill lära dig lite om ställena du besöker är en tripp till Museum of California något för dig. Här kan du ta dig igenom en ytterst ambitiös utställning om Kalifornien från de allra första invånarna i bukten till hur området förvandlats från guldgrävarstad genom hippierörelse till startup-mecka. De har dessutom tillfälliga utställningar: 2017 kommer till exempel en om svarta pantrarna och en fotoutställning av Dorothea Lange.

Tre parker

Dolores Park
Parken med stort P. Under helgerna samlas hela San Franciscos twenty something befolkning här för att dricka öl och lapa sol. Ta med ett sexpack, en filt och förbered dig på en stämning som närmast liknar en minifestival. Om du får tråkigt i ditt sällskap kan du alltid spana på gulliga hundar som springer omkring, gänget som alltid gör acroyoga nedanför sluttningen eller bara alla original som gör parken till sitt hem under soltimmarna.

Golden Gate Park
20 % större än Central Park i NYC och fylld med allt från hippies och daydrinkers till buffalos och botaniska trädgårdar. Hyr en cykel för att hinna kolla in allt vad den här gigantiska parken har att erbjuda, men håll lite koll på kartan så du säkert hittar ut igen.

The Presidio
Kanske den finaste parken i stan. Precis som Golden Gate är den stor och lätt att gå vilse i, men låt inte det hålla dig borta. En fördel är att du kan få både natur och historia i samma smäll, i och med att Presidio länge tjänstgjorde som militärutpost och är hem åt massor av gamla byggnader.

Tre områden

The Mission
SF mexikanska stadsdel. Här tycker jag att du ska: dricka öl i Dolores, promenera Valencia Street för shopping och hipsterspaning, svänga ner på 24e gatan och titta på murals plus äta så mycket gott att din mage nästan sprängs. Obs vill lyfta ett problematiserande finger för den extrema gentrifiering som drabbat det här området (och SF i övrigt, något jag själv såklart är en del av). Uppskatta kulturen utan att vara oskön.

Haight/Ashbury
Hippiekvarteren! På den gata som hade sina glansdagar under Summer of Love kan man fortfarande hitta små guldkorn. Du borde bland framför allt kolla in shoppingen och bara promenera gatan fram och tillbaka för att spana på dess invånare.

Outer Sunset 
Lilla Santa Cruz, så kallas Outer Sunset på grund av den stora andel surfare som bor här. Jag förstår dem, området ligger precis vid Ocean Beach och har en så otroligt tillbakalutad vibb om man jämför med resten av staden (som inte heller är så värst hetsig). Här ska du fokusera på Judah Street, kolla in General Store och dricka öl på baren precis vid strandkanten.

Tre dagsutflykter

Point Reyes National Seashore
Har du bil och vill utforska mer av NorCal? Grattis! Åk till Point Reyes, top 5 finaste platser jag någonsin varit på. Inte bara det att själva fyren med omgivningar är vacker nog att ge dig likerekord på Instagram, vägen dit är nästan ännu bättre. Missa inte att besöka Cowgirl Creamery i Point Reyes Station, och ät middag på Rancho Nicasio på vägen hem.

Santa Cruz
Om du har lite tid, styr söder ut och förundras över hur termometern i bilen höjs för varje mile. Först kommer du till det sk. Silicon Valley (Palo Alto, Mountain View, Santa Clara etc.) där du kan svänga förbi bland annat Facebook och Googles högkvarter. Men stanna inte för länge här, för vi ska ännu längre nedåt. Åk igenom redwoodskogar och förbi ensliga hus tills du når Santa Cruz, en riktig strandstad med en gammal boardwalk och pastelliga hus. Kitschigt men mysigt med fin stadskärna.

Russian River
Bada i floden och tacka väderguden för att det alltid är varmare här än i stan, besök alla vingårdar som är lite härligare och har mindre turister än  Napa och bara njut av den fantastiska naturen. Åk förbi Lagunitas Brewing Taproom i Petaluma på vägen hem för ölprovning och livemusik.

Två hoppa över

Tenderloin
Eftersom jag bott i stadsdelen i snart ett år (och hälsat på Marcus tre år innan dess) vet jag var det känns okej att gå och inte, men som turist, speciellt från Sverige, kan det bli lite överväldigade med mycket hemlösa, skrikande missbrukare och skitiga gator. Det är långt ifrån så dåligt som det du läser online dock, det lovar jag dig. Du behöver alltså inte alls vara rädd för att gå till de ställen i utkanten som jag tipsat om i tidigare inlägg, men promenera nödvändigtvis inte ner Hyde eller Leavenworth mellan Geary och Market.

Fisherman’s Warf
Helt onödigt, vet på riktigt inte riktigt vad man skulle missa genom att inte gå hit förutom fula turistgrejer och dåliga restaurangbesök. I för sig är ju sjölejonen rätt söta, så det skulle väl vara för dem då.

Translation: The third part of my SF-guide focusing on activities and fun things to do while visiting the city. The headlines are: tourist attractions actually worth your time, great hikes or walks, art and history museums, parks, interesting areas/neighborhoods, day trips and things you should skip. Press the links for more info on each tip.

Advertisements

5 thoughts on “Den stora San Francisco-guiden del 3 -Att göra

  1. Pingback: Nio tips för dig som ska besöka San Francisco | Linnéa Berglund

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s