Big Sur

För ganska precis en månad sedan fyllde jag 25 år. Stort ändå. Några veckor tidigare hade vi bokat en resa jag velat göra hur länge som helst, camping i Big Sur. Så på min födelsedag packade vi in tält, sovsäckar och massor av gott, plockade upp Kate och Richie i Castro och styrde kosan söderut.

Väderprognosen för helgen hade sett sådär ut och vi hade nästan ställt in flera gånger. Här till höger ligger havet till exempel, men det är ju lite svårt att se.

Men det klarnade upp ju längre ner vi körde, och även fast det var beckmörkt när vi kom fram var det åtminstone torrt. Vi lyckades få upp tälten på ny rekordtid och plötsligt blev allt så här mysigt.

Eftersom det ändå var min födelsedag bjöds det på tårta och vin, men det dröjde inte så länge innan vi gäspade ikapp och bestämde oss för att tacka för ikväll.

Efter att ha vyssats till sömns av den brusande floden vaknade vi upp till det här myset dagen därpå. Tydligen bodde vi precis vid foten av ett litet berg, omgivna av sekvojaträd och med utsikt över Big Sur River. Sämre campingplats kan man ju ha.

Eftersom det var lite mulet och dant bestämde vi oss för att kika på det ställe som var i princip Marcus enda anledning att åka till Big Sur, Henry Miller memorial library. Big Sur var nämligen under många år tillflyktsort for författare och poeter som flydde stadslivet för att skriva (och dricka?). Här bodde bland annat Henry Miller och när han dog gjordes hans vän Emil White om sitt hus till ett minnesbibliotek.

Det är inte något vanligt bibliotek, snarare som en liten bokaffär som tillät en att sitta ner och läsa. De brukar ha utomhusspelningar också och i taket hängde posters på Patti Smith, Fleet Foxes och många andra som varit där.

Ser ni scenen där borta? Där har de stått, allihopa. Fatta vad mysigt det måste vara en sommarkväll.

Marcus kunde inte hålla sig från att köpa Tropic of Cancer, Millers mest kända bok. Vi andra nöjde oss med att bara gå runt och titta länge, länge.

Andra hade ledsnat för längesen.


Efter ett tag ledsnade vi också, och bestämde oss för att gå upp en bit längs vägen för att kolla in utsikten. Där uppe ligger restaurangen Nephente, där Jack Kerouac och gänget hängde på sin tid. Förstår verkligen varför.

Dör.

När vi sett oss mätta hoppade vi in i bilarna igen åkte mot nästa äventyr som var *trumvirvel* en hajk! Surprise surprise. Men för att ni inte ska behöva läsa hela dagen

Translation:  On my 25th birthday (April 8) we packed the car full with camping gear and drove to Big Sur. We had cake, visited Henry Miller memorial library and was stunned by the views. We also did some hiking (surprise surprise!) but that I’ll tell you about another day.

Advertisements

2 thoughts on “Big Sur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s