Två tips

Som ni (antagligen) märkt blev det en liten oplanerad bloggpaus så fort vi landade i Sverige, datorn har fått ligga nedpackad i flera veckor vilket har känns väldigt välbehövligt. Men nu är det dags att börja ta sig tillbaka till verkligheten och det betyder även mer aktivitet här, kul va?

Vi startar med att tipsa om två grejer jag tycker att ni borde se:

Befrielsefronten är en pjäs som hade urpremiär på Länsteatern i Örebro för några veckor sedan. Det är Maria Svelands dramatikdebut och i rollerna ser vi bland annat Lo Kauppi. Pjäsen handlar om Anna, som tillfälligt flyttar tillbaka till sin hemstad (och sin mamma) för ett jobb på lokaltidningen. Samtidigt terroriseras staden av en brutal våldtäksman och när polisen rekommenderar utegångsförbud för ensamma kvinnor tröttnar några invånare på att begränsas och tar saken i egna händer.

Jag älskade den här pjäsen. Jag ömsom skrattade ömsom grät och när sista scenen (bokstavligen) rullades ut var jag rädd att störa min stolsgranne med mina hulkningar. Förutom att vara spännande och framför allt rolig förklarar Befrielsefronten grundläggande feministisk teori på ett sätt som är lätt att ta till sig. Även om sexuellt våld mot kvinnor alltid är viktigt att prata om känns den nästan ännu mer viktig och relevant just nu, med Kölnövergreppen och skriverier om tafs på festivaler och badhus (och personer som försöker göra det till en fråga om etnicitet). Varning för triggers såsom sexuella övergrepp dock, den sätter sig rätt hårt den här pjäsen.

Om du har den minsta möjlighet att ta dig till Örebro för att se denna, tveka inte! Den spelas till mitten på februari, så än har du tid.

bigOriginal

Trevlig folk deluxe är serieversionen av Filip&Fredriks långfilm Trevligt folk, om det somaliska bandylandslaget (från Borlänge). En entrepenör i Borlänge får en idé: tillsammans med ett gäng unga killar med ursprung i Somalia ska han starta landets första bandylandslag och ställa upp i VM i Sibirien. Mästerskapet är sex månader bort och när vi börjar följa laget har ingen av dem någonsin stått på ett par skridskor.

Jag har inte sett alla avsnitt eftersom alla inte är släppta än, men jisses vilket program. Så otroligt fint, varmt och roligt. Även detta känns otroligt rätt i tiden och borde vara något som alla är tvungna att se, speciellt dem som ser unga män med invandrarbakgrund som enbart problem (vilket givetvis är sådan bullshit att jag inte ens vet var jag ska börja).

De två första avsnitten ligger på Dplay (fd. Kanal5play) och resten dyker väl upp där så småningom.

Trevligt-Folk_cw1btr

Bildkällor: Bild 1 här och bild 2 här.

Translation: A play and a tv series that I think you guys should watch but they’re both in Swedish, unfortunately.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s