Flashpacking – den ultimata guiden del 1

För tre år sedan var jag ungefär lika trött på vintern som jag är nu och trots att jag var nykär som en himla idiot behövdes något att längta till för att överleva snöslask och snabbmatsjobb. Så sant som det var sagt, jag och Marcus bestämde oss för att vi skulle göra något för dom där pengarna vi samlat alla nätter bakom kassan och bokade en månadslång tågluff med start sista maj. Bästa grejen jag gjort. Sommaren närmar sig och om du är sugen på typ världens härligaste ressätt kan det vara värt att kolla in den lilla guide jag skrivit ihop här under. Jag har tagit med några tips från de städer och ställen vi besökte, men eftersom det var ett tag sedan är de mer generella eftersom mycket kan ändras på tre år.

Vill bara börja med att klargöra ett faktum. Det går definitivt att komma undan betydligt billigare än vad vi gjorde. Vi bodde hemma och hade jobbat järnet hela våren och var dessutom ett par och supernykära vilket gjorde att hotellrum lockade mer än sovsalar på hostel. Därför kanske detta är mer av en flashpackingguide än en backpackingdito, men oavsett vilken budget du har eller hur länge du vill vara ute finns det nog några tips att snappa upp.
546708_10151728485660018_72713552_n
Vi köpte ett 1 månads interrailkort på närmsta tågstation, det kostar lite drygt 4000 och då får man åka hur mycket som helst under den månaden. Sedan årsskiftet säljer tydligen inte SJ interrailkort längre så nu får man gå till Big Travel eller köpa online, men det är gratis frakt så ingen större skada skedd egentligen.

Packtips: en ordentlig ryggsäck, du vill inte släpa runt på en resväska på hjul mellan tågen – magväska att ha under kläderna och förvara pengar och annat viktigt i – bra skorfickkniv med typ korkskruv och sånt på, väldigt praktiskt vid picknicks – mindre väska att ta med på äventyr, med dragkedja för att undvika ficktjuvar – student/mecenatkort om du har, utnyttja rabatter på museum och liknande – european health insurance card, om du skulle råka behöva uppsöka sjukhus – kamera såklart!

Vi valde att flyga ner till Bergamo, där vi bestämt att starta resan. Detta var för att komma på plats på en gång och slippa lägga resdagar på att ta sig bort från Sverige. Det kan vara ganska värt om ni hittar en billig resa (vår kostade ungefär 300) eftersom Interrailkortet inte börjar gälla förrän utanför Sveriges gränser och man därför måste betala resan till Malmö/Köpenhamn ändå.
DSCN6616
Vi hade en liten skiss på hur vi tänkt att åka ungefär, men lämnade utrymme för ändringar. Vi hade inte bestämt hur länge vi skulle stanna på olika ställen utan tog det lite som det kom vilket jag tyckte var jätteskönt. Det är ju lite det som är grejen med tågluffar, att man kan åka lite dit det faller en in. Gör dock INTE som vi och yoloa med boende första natten. Vi gick runt i flera timmar i Bergamo utan att hitta något och fick lite småpanik innan vi efter väldigt dyrt googlande hittade ett hostel.
DSCN6672
Vi hade en budget på €50 per person och dag, räknade alltså med €50 för boende och €50 till mat för oss båda. Det funkade jättebra och vi hade rätt mycket pengar kvar och kunde leva i lyx de sista dagarna i Berlin. Vi förde över allt till Marcus ICA-kort (som har gratis uttag utomlands) och tog sedan ut pengar efter hand. Vi hade båda med andra, egna kort också såklart om vi ville köpa något eget.
IMG_1713
I Italien besökte vi Bergamo, Padova och Venedig. Ett tips är att inte bo i Venedig utan göra som vi och sova i Padova och ta tåget dit över dagen istället. Venedig är svindyrt så det är ett sätt att spara en hel del av reskassan, plus att Padova är en rätt fin stad att upptäcka i sig själv. I Venedig, leta er bort från turistmassorna och promenera mot unversitetsområdet. Om du som jag tycker att Venedig kan vara mest stressigt och trångt kommer du få en helt annan bild av staden efter det, lovar.
IMG_1715
Något som är värt att tänka på är att det, trots att man har ett interrailkort, kostar att boka plats på vissa tåg. Det absolut billigaste är att välja regionaltåg, liknande Pågatåg/Västtrafik/Tåg i Bergslagen, de kostar ingenting extra och är bara att hoppa på. Dock tar de längre tid, men det kan vara charmigt också och du får verkligen chans att hänga med lokalbefolkningen.
IMG_0486
Efter Italien åkte vi över gränsen till Frankrike med sikte på Nice. Vi gjorde det till en vana att scouta boende på något café med wifi innan vi lämnade ett ställe, så att vi hade lite koll när vi kom fram. TripAdvisor är super för det ändamålet och även om vi aldrig bokade i förväg känns det skönt att komma fram och inte vara helt vilse.
DSCN6687
En sak som är trevligt med Interrail är att man kan göra små dagslånga tågutflykter och massor av nya platser helt “gratis”. När vi var i Nice åkte vi en dag till den lilla badorten Villefranche sur mer (trivia: där Stones spelade in Exile on Main St). Där köpte vi frukost på ett litet bageri och spenderade resten av dagen läsandes på stranden med kläderna på pga hade bränt oss så vansinnigt tidigare dag i Nice.
Tips igen, smörj in er ordentligt innan ni placerar er på de kritvita stenarna, de är förrädiska. Vi åkte till Monaco en kväll också, bara för att kika på alla stora båtar och vräkiga hus. Det var häftigt att se och så kan man ju pricka av ännu ett land man besökt, om man tycker sånt är roligt.
DSCN6714
Efter några dagar i Nice kände vi oss ändå inte riktigt färdiga med Frankrikes medelhavskust och bestämde oss för att prova hamnstaden Sète vilken visade sig vara ett litet guldkorn. Speciellt matmässigt. Jag fick känslan av att det var en liten stad, men när jag kollade nu visade det sig att det är Frankrikes andra viktigaste hamnstad och har ungefär 43 000 invånare. Who knew. När vi var där var det i alla fall lågsäsong och ganska tomt, vilket gjorde att hotellen var billiga och stränderna ödsliga. Bra ju! Det bästa var att det i hamnområdet fanns många restauranger som hade set menues vilket betydde förrätt, varmrätt och efterrätt (och ibland vin) för ungefär €10. Specialiteten är såklart fisk och skaldjur och allt var så gott.
DSCN6768
Efter Sète (plus utflykt till universitetsstaden Montpellier) var det dags att byta land och röra sig mot Barcelona. I de större städerna (speciellt Barcelona och Berlin) upplevde vi det svårare att få tag på bra hotellrum och alla var antingen superdyra eller jättesunkiga. Istället bokade vi hostel och i just Barcelona bodde vi på Alternative Creative Youth Hostel vilket är mycket mindre flummigt än det låter. Lite dyrt men bra och fräscht, tips helt enkelt. Andra Barcelonatips: håll hårt i väskan, köp frukost på Boqueria och ät massor av tapas. Vi hängde mycket i stadsdelen El Born som har fin gotisk arkitektur och bra affärer, kolla in det.
DSCN6812
DSCN6857
Den här guiden har potential att bli precis hur lång som helst, men för att ni inte ska dö av tristess tänkte jag dela upp den lite. Nästa gång kommer fortsättningen på resan med Bordeaux, Paris, Amsterdam, Berlin och fler tips för den ultimata flashpackingen. Stay tuned.

7 thoughts on “Flashpacking – den ultimata guiden del 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s